Министърът на образованието иска вторият срок за учениците на 7 февруари

...
Министърът на образованието иска вторият срок за учениците на 7 февруари
Коментари Харесай

Николай Денков иска присъствено начало на втория срок за всички ученици

Министърът на образованието желае вторият период за учениците на 7 февруари да стартира присъствено за всички. Това обаче зависи напълно от здравните управляващи, съобщи акад. Николай Денков пред bTV.

„ Информацията от през днешния ден е, че към този момент имаме проби и за първата образователна седмица след 7 февруари. Подредили сме системата, с цел да стартираме присъствено. Много се надявам да е присъствено, само че зависи от Министерството на здравеопазването. Не успяхме да приключим първия период в клас, тъй като вълната на Covid-19 потегли нагоре “, сподели Денков.

Той заяви данни, че процентът на диагностицираните учители с Covid-19 все още е 5,18% приблизително за страната. Най-много са в Благоевград – 9,78%, а минимум – в Търговище (1,56%).

За учениците делът е по-нисък – 1,98% приблизително на национално равнище. Най-много са в София-град – 3,5%, а минимум са в Кърджали – 0,3 на 100.

„ Много друго е в другите области, по тази причина ограничения на национално равнище не се постановат “, изясни той.

В Благоевград всички възпитаници от 5. до 12. клас минаха към онлайн образование и имат вечерен час до 20 ч. В София, Бургас и още няколко области учениците от пети, шести, осми, девети и 11-ти клас също са в електронна среда до междусрочната почивка, която стартира на 29 януари.

„ Имаме в пъти нарастване на инфектираните деца през последните седмици. Процентът на инфектираните учители също не е дребен, тъй като когато учителят се болести, може целият развой да се наруши – в случай че е болен, няма по какъв начин да преподава и онлайн. Много е висок процентът на учителите, за учениците са относително естествени цифрите “, сподели акад. Денков.

Ваксинираните учители в страната са 48,3%, като в последните седмици няма прогрес. Имунизираните възпитаници в гимназиален стадий са 9,23%. Преболедувалите са 8% от всички момчета и девойки в българските гимназии.

Николай Денков добави още, че е „ за “ учениците да стартират идната година на 5 септември – 10 дни по-рано от нормалното. Предложил го е на обществените сътрудници и скоро се чака разискване на тематиката.

Денков е удовлетворен от парите за образованието, заложени в Бюджет 2022, като се изключи средствата за просвета. Той съобщи, че ще убеди финансовия министър Асен Василев до актуализацията през лятото, че са нужни още и ще бъдат изхарчени дейно.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР